Om Projektet
Projektet Battery Region kartlägger befintligt utbildningsutbud, identifierar utbildningsbehov, stärker interregional samverkan och bygger nätverk. Ett av resultaten förväntas bli en interregional strategi eller överenskommelse om det fortsatta arbetet för att säkra kompetensförsörjningen i batteribranschens värdekedja.
För att Europa ska uppnå de satta klimatmålen är elektrifieringen en nyckelfråga, tillgången till batterier en förutsättning. Bara för att täcka det europeiska behovet krävs 20-30 storskaliga anläggningar för produktion av battericeller, detta samtidigt som produktionen måste vara miljömässigt och socialt hållbar. Sverige och Finland har unika förutsättningar att leda utvecklingen genom sina naturtillgångar och företag som ligger i framkant när det gäller framtagning och återvinning av metaller, battericellsproduktion, starka energibolag och världsledandeledande producenter i användarledet samt en stark forskning i området. Uppväxten av denna nya industri ställer krav på medarbetare med rätt kompetens, behovet av ingenjörer, tekniker och operatörer på olika nivåer är stort vilket utmanar utbildningssystemet.
Energibranschen växer starkt i våra regioner, och särskilt batteriindustrin. För att utvecklingen av denna nya industri ska stärka regionerna och välfärden på bästa sätt, behöver regionerna möta upp med smarta strategier för Kompetensförsörjningen, säkra att kompetensutvecklingsinsatser på bästa sätt möter branschens
behov samtidigt som vi säkrar ett socialt hållbart samhälle där regionens medborgare tar del av utvecklingen.
Mål 1
Projektet har identifierat batterivärdekedjans aktörers behov och kartlagt befintligt utbildningsutbud. I fokusutbildningar på gymnasie-, vuxenutbildnings och yrkeshögskolenivå men projektet kan även komma att inkludera andra nivåer.
Mål 3
Projektet har etablerat ett nätverk mellan arbetsmarknads- och utbildningsaktörer (aktuella för branschen), en grund för lärande och utbyte av kunskap och erfarenheter. Nätverket ska lägga grunden för framtida samverkan och koordinering av utbildningar.
Mål 2
Projektet har utifrån genomförd kartläggning och analys tagit fram en interregional aktörs-och utbildningskarta karta över vilka utbildningsmöjligheter som finns kopplat till batteriets värdekedja, vägar in tillolika yrken inom batteriindustrin utifrån olika förkunskapsnivåer. Arbetet förväntas även resultera i identifierade behov av utbildningar som kan komplettera utbildningskartan och som är möjliga utveckla i dialog och samverkan mellan projektets aktörer.
Mål 4
Projektet har bidragit till en etablerad samverkan mellan regionalt strategiskt ansvariga för kompetensförsörjningsfrågan med sikte mot en gemensam interregional arbetsmarknadsregion avseende batteriets värdekedja, en starkare koppling mellan de olika regionernas S3-strategier och samverkan i internationella nätverk och framtida utvecklingsarbete, exempelvis vad gäller framväxten av ett nordiskt batteribälte.